Turecko - země, kterou miluji ...

13.01.2015 13:05

Když si vzpomenu, na svoje první seznámení s Tureckem v katalogu cestovní kanceláře, napadlo mě: „ Hm, Turecko…jo, jako dobrý, ale žádná exotika, super orient …“ Po první návštěvě jsem ale svůj názor velmi rychle přehodnotila a Turecko se pro mě stalo „TOP 10“.Trocha romantiky na Pamukkale

Mám moc ráda atmosféru této země, krásné moře, hotely, lidi a jako správná žena také obchody a vynikající obchodníky v nich. Přijdete do krámku, mile Vás uvítají, nabídnout Vám čaj – i krátká návštěva je dost dlouhá na to, aby Vám jej nabídli. Zdvořile se zeptají, odkud jste … Vy odpovíte a jste lapení, obchod je uzavřen, už neodejdete s prázdnou. Alespoň lahodný ibiškový čas si odnášíte v tašce (když vynechám, že jsem obvykle obtěžkána i jablkovým čajem, kořením, medem, ořechy v medu – a to jsem ještě nenavštívila tolik početné obchody s oblečením). To je má záhuba. Samozřejmě (ať nejmenuji značky) musím bezpodmínečně odjet se svetříkem s „krokodýlkem“ a tričkem za 5 EUR s jistou černou kočkovitou šelmou a spoustou jiných, ponožky za 5 EUR / 18 páru, tak ty už klasicky nosí celá naše rodina. Rozhodně si zajděte a nenechte si ujít místní trh, turecký bazar, překypující nabídkou – možná Vám pak budou připadat některá naše obchodní centra jako malé butiky.

V Turecku najdete vše, přírodu, historii, kulturu, krásná města, nádherné moře, pláže, nákupy ale také možnost lyžování a zimních sportů … Ale ať se probudím se zasnění Tureckem, teď nějaké informace k této krásné zemi.

K praktickým radám můžu přidat, že zásuvky jsou zde stejné jako u nás, platit můžete EURy či Dolary, čas zde platí východoevropský – hodinky si posuňte o hodinu dopředu, telefony zde fungují bez omezení. A ještě jedna praktická, trochu žinantní rada – na průjem platí naše léky nebo údajně nejlépe Loperamid.

Naši klienti přilétají do Turecka do různých oblastí, k Egejskému moři do Izmiru, ke Středozemnímu moři do Antalye či do Istanbulu – o tom zase někdy příště, protože i zde si můžete užít skvělý prodloužený víkend. Takže něco málo k oblastem:

Kusadasi, Cesme, Marmaris, ale také Bodrum – malé, úzké zálivy. Není velké, ale hotely jsou krásně vybaveny. Oblast je chudší, ale o to krásnější jsou zde scenérie, menší vesničky, krásné zátoky. Turek mě snad promine a odpustí – trochu připomíná Řecko.

Ráno v Bodrumu - hotel Armonia Holiday Village

Kemer – moje oblíbená oblast, pláže jsou zde kamenné, oblázkové. Na pláž je u některých hotelů navezen písek. Jde o pás pobřeží podél pohoří Taurus. Teploty mohou být nižší, než např. v Alanyi, ale jde o 1-2 stupínky.

Lara – stejně jako Belek jde o letovisko jen pro ty nejnáročnější, nachází se zde spousty luxusních, obrovských hotelů, nekonečně dlouhých krásných pláží (ale mezi námi – pro mě má Lara tu nejlepší éru za sebou a raději bych jela do Beleku, ale toť jen můj osobní názor, můžete mě za něj kamenovat).

Belek – Belek je mezi oblastmi asi král, najdete zde všechny nejluxusnější hotely, krásné, písčité pláže, golfová hřiště. Opravdu oblast pro náročné klienty.

Side – starověká Pamfýlie, oblast protkaná historií, najdeme zde všechny tipy ubytování, od jednoduchých hotýlků po drahé luxusní hotely. Nezapomenutelná je procházka po starověkém městě Side.

Alanye – v Alanyi najdeme hotely za dobré ceny, počítejte s tím, že jde většinou o městské hotely, ale pro klienta splňují poměr cena/kvalita. V Alanyi se platí za lehátka a slunečníky, Kleopatřina pláž je veřejná a je krásná. Taktéž výlet na starověké opevnění či lodní výlet do okolí stojí za absolvování. A nezapomeňte mít naducanou peněženku, lepší ceny nenajdete.  

Jde o zemi protikladů – turistický chaos x klid u vodní dýmky, křesťanství x islám, kostely a mešity, spojení východu se západem, luxusní hotely x tradice, přepych i bída, to vše zde najdete.

A hlavně nezapomenout na tulipán - je ostatně také z tureckého slova „turban“ a tyto krásné květiny byl vypěstovány v Turecku a přivezeny do Evropy.

Ve všech oblastech Turecka však citlivému pozorovateli jistě neunikne historie, která tady ze všech koutů na vás dýchá a působí na něj životní příběhy, které se zde musely odehrávat po dlouhá staletí.

Jestli Vám vyjde čas, navštivte také ankarské Muzeum anatolských civilizací. Jak vysoká kultura existovala v těchto místech … Efezos, Milétos, Skalní hrobky, Apollónův chrám v Side, Trojský kůň, Hérakliea, poklidné jezírka Pamukkale, kde se koupala Kleopatra v lázních, tajemná krajina Kappadokie…

... kdo šel po té cestě, jakou kráčíte teď Vy, jací poslové klusali na koních, kolik gladiátorů zde vedli... Kolik vojáků táhlo touto zemí… A k tomu opět kontrast luxusních 5* hotelů, golfových hřišť, barů na pláži ….

K barům také patří zmínka o stravování. Turecká kuchyně je vynikající a to nejen v hotelích – vychutnejte si svůj pobyt v Turecku. Jestli chcete opravdu pravou tureckou snídani, udělejte si čas tak 3 hodiny, je to obřad.

K mým hlavním tipům na výlet, které nesmíte v Turecku vynechat:

Pamukkale – mé první seznámení s Pamukkale – cesta byla vyčerpávající, ale stála za to. Uvítá Vás krásná, sněhobílá scenérie, vytvořené proudem teplé vody s vápníkem, která se odpařuje a sráží se v bílý vápenec, nazývaný travertin, tvořící se už tisíce let. Pamukkale bylo také lázeňským městem, starověké město se jmenovalo Hierapolis, zde uvidíte, jak kdysi žila a vypadala antická metropole, za městem pak najdete starověkou městskou nekropoli. Stáří hrobů se datuje až do helénského období a jde pravděpodobně o největší hřbitov v Malé Asii.

a

Hammam – tolik známé turecké lázně. Doporučuji navštívit, budete se cítit jako znovuzrození. V úvodu přijde masér – tellak a položí Vás na mramorovou desku. Nanese perliny a tělo Vám dokonale vymasíruje a zbaví starých, už odumřelých částí kožní buněk, houbičkou – kese. Pokožku Vám to nádherně prokrví a poté nanese mýdlovou pěnu, že budete vypadat jako šlehačkový dort. Můžete si pak oddychnout ještě zabalení do deky, či ve vířivce, anebo zajít na olejovou masáž. My jsme ještě měli možnost před masáží navštívit saunu a solnou jeskyni.

 

Merhaba Turecko a já si běžím do Istanbul kebab alespoň pro večeři....            

 

by lilly