krokodyl2000 / Info Kapverdy - recenze pro další cestovatele

31.05.2014 00:31

Opět velmi rádi zveřejňujeme recenzi jednoho z našich klientů. Navštívil jak ostrov SAL , tak o rok později BOA VISTU. Moc za ni děkujeme...

Datum: 14.04.2014

Vložil: krokodyl2000

Titulek: Info Kapverdy - recenze pro další cestovatele

Dobrý den  Míšo,
udělal jsem si čas a sepsal soukromou recenzi dovolené na Kapverdách na ostrově Sal. Myšlenka byla taková, že to přece jen není zcela probádaná a známá lokalita a třeba máte klienty, kteří o Kapverdách uvažují a ocení bližší informace. Pokud tomu tak je, klidně jim je poskytněte, za tímto účelem byly napsány.

Celá dovolená se dá shrnout jedním slovem: DOPORUČUJEME. Neudělali jsme žádnou špatnou zkušenost, jen samé dobré. Viděli jsme krásný kus světa, který se turisticky teprve rozbíhá a objevuje. Hotely nějaké jsou, mnoho dalších se teprve staví. Není to tedy žádná masová turistika, člověk se naopak dostane do úzkého styku s dvěma jinými kulturami. Zaprvé Kreolové, kteří jsou na ostrově doma, zadruhé Afričané ze západního pobřeží Afriky, kteří na Kapverdy přijíždějí houfně za prací. Kontakt s oběma kulturami je zajímavý a zcela odlišný. Kreolové jsou přátelští, ale zdvořile odtažití -> pomohou, ale nevnucují se. Afričané naopak jsou velice - někteří až moc - komunikativní. Snaží se turisty odchytit a zavést do svých krámků, kde mají to "absolutně nejlepší zboží, udělají vám tu nejlepší cenu" a nechtějí vás pustit, dokud jim neuděláte nějaký obchod. Pokud bych měl najít něco negativního, tak právě tohle. Po dvou dnech, kdy jsme na to koukali a zjistili, že není úniku, rozhodli jsme se nechat tomu volný průběh a prostě si to užít. Byli jsme naopak proaktivní, což se jim zřejmě nestává. Žena nechala komunikaci z větší části na mně a důsledky byly takové, že když bylo něco zajímavého, o čem mělo cenu mluvit, nechali jsme se zatáhnout do debaty, pokud bylo jasné, že obchod z toho nebude, dal jsem to zdvořile, ale jasně najevo, a ono to fungovalo. Nakonec jsme z ostrova odjížděli s mnoha známými, a to jak s těmi, od kterých jsme si něco koupili, tak s těmi, kde jsme sice nic nekoupili, ale byli jsme k nim zdvořilí, což oni ocenili.
Hotel Oasis Belorizonte splnil, co sliboval. Tedy vysokou úroveň služeb. Gatronomie výtečná. Milovníci ryb si přijdou na své, každé jídlo na výběr z několika druhů. Ale i ti, kdo ryby nemusí, si mohou vybrat z evropských jídel přes hodně zeleniny až po místní kuchyni. Kapverďané dělají fantastické polévky. Hotel je průběžně rekonstruován. My měli štěstí a dostali jsme nově rekonstruovaný bungalov s vlastní koupelnou a klimatizací. Samotné bungalovy jsou stavěny tak, že každý má kolem pěti sousedů na malém "náměstíčku", nikdo nikoho neruší a byť se jedná o velký hotel, působí útulně a rodinně.
Podnebí bylo v druhé polovině října teplé, ale ne dramaticky horké. Přiletěli jsme a bylo 29 stupňů ve stínu, odlétali s 33 stupni ve stínu. S ohledem na náš časový posun nebyl problém vstávat v šest ráno (devět našeho) a jít se projít po pláži. Nesnesitelné horko bylo mezi 11-15h, které se daly strávit buď na pláži pod slunečníkem (zdarma u hotelu stejně jako lehátka) a častým osvěžením ve vodě, nebo v klimatizovaném pokoji. Slunce zacházelo kolem 18.30h, tedy dost času na odpolední koupání a výlety. Voda a pláž jsou absolutně fantastické, hodné Karibiku. Doporučujeme jih ostrova, má nejlepší podmínky. Bílý jemný písek, moře průzračné a tyrkysové, hodně ryb hned u břehu. Korály žádné. Souhlasím s tím, že vlny jsou na Kapverdách větší, ale s výjimkou jednoho dne, kdy už byly hodně velké, byly jinak naprosto zvladatelné. Když už se mimořádně stalo, že vlna byla silná a člověka porazila, nebyla zákeřná, člověk v klidu vyplaval. Navíc nehrozilo nebezpečí zranění, protože nikde nebyly kameny, jen písek.
Vegetace je na Salu je spíše chudší, prší minimálně. Pro turisty dobře, s deštěm se téměř nesetkají. My "zmokli" hned první den po dobu pěti minut něčím, co u nás bychom nenazvali ani krápáním. Naopak to bylo příjemné. Jinak absolutně bez deště. Mají tam krásné palmy, čas od času nějaký kaktus, jinak spíše rozkvetlé keře.
Ostrov není nijak velký, rozlohou 30x12km, objeli jsme ho jedním celodenním výletem. Vidět jsou hezké přírodní scenérie (nádherné Magické oko, což je lom světla ve vodě v jeskyni, fata morgana ve stepi). Na památky Kapverdy nejsou, nemají je kde brát, když byli do 1975 kolonií Portugalců. Na Kapverdy tedy opravdu za klidem, koupáním, přírodou, oddychem a poznáním kultur. Velice hezký zážitek je mše v kostele, která je v portugalštině mluvená a zpívaná. 

Celkově jsme v obou případech byli na Kapverdách velmi spokojení. Ostrovy jsou zcela odlišné svou flórou, byť leží od sebe jen pár desítek km. Boa Vista je hlavně o klidu, přírodě a odpočinku, na Salu je vyšší frekvence turistů, ale je i více co vidět (přírodní úkazy). Koupání bylo lepší na Salu, na Boa Vistě byly celou dobu červené vlajky, velké vlny a někde i silné proudy. Podmořský svět žádný. Ostrov jsem objeli jedním celodenním výletem, pak už se zdržovali pouze v hotelovém komplexu a procházeli se po pláži. Hotel je velmi nóbl, nabízí hodně společenského vyžití (ukázky místních tanců, animátoři pro děti i dospělé atd.), výborné a vysoce kvalitní jídlo, perfektní servis. Bylo vidět, že hotel je nový. Kdybychom o rok dříve nebyli na Salu, ani bychom neznali kulturu domácích (kostel, tržiště atd.), to na Boa Vistě chybí, celý ostrov je jedna velká vesnice :-)

Zdraví

PN

recenze na Boa Vistu říjen 2013
https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g482843-d1591729-r182856021-IBEROSTAR_Club_Boa_Vista-Boa_Vista.html#CHECK_RATES_CONT

 

Zajímavé nabídky na Kapverdské ostrovy.