Držte si klobouky, opět přístáváme - aneb je tady opět exotika a Kapverdské ostrovy

30.05.2014 23:19

Kapverdy aneb  Cabo Verde na vlastní kůži

 

Poslední telefon domů a hurá do letadla. Teď stačí zvládnout jen 7 hodinový let z Prahy směr 14. a 17. rovnoběžka, Atlantický oceán, Kapverdské ostrovy. Ty jsou součástí Afriky, od které jsou vzdáleny necelých 500 km. Nejbližším pevninským státem je západoafrický Senegal. Ostrovy mají rozlohu větší než 4 000 km2 a úředním jazykem je portugalština a kreolština, která vznikla z portugalštiny a různých afrických jazyků. Domluvíte se zde však i anglicky a pak „rukama a nohama“. Kapverdy bývaly portugalskou kolonií, ale od roku 1992 jsou poklidnou demokratickou republikou parlamentního typu, s příjemným tropickým klimatem. Leží jižněji než např. Dominikánská republika nebo Kuba a jsou součástí Makronésie. 10 hvězdiček na vlajce je jako 10 ostrovů tvořících Kapverdy – Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo, Brava, Sao Antäo, Sao Vicente, Santa Luzia, Säo Nocolau.

 

Pro vášnivé surfaře a vyznavače windsurfingu je ideálním obdobím zima a měsíce leden, únor. Pro „teplomila“ je to zase září s nejvyššími teplotami vzduchu. V zimním období si posunete čas mínus 2 hodiny, v letním mínus 3.

Ke vstupu na tyto ostrovy „Zeleného mysu“, které vlastně nejsou tak úplně zelené, je vyžadováno vstupní vízum, které Vám vyřídí již u nás v ČR zástupci cestovní kanceláře anebo si je můžete zaplatit sami na místě po příletu. Aktuálně nejlevněji Vás výjde vyřízení až po příletu na místě a to ve výši 25USD.

 

Měnou na ostrovech je Kapverdské escudo. Všude se dá ale platit v eurech. Dolary zde akceptují, ale musíte se je rozměnit na recepci za místní měnu. Pozor však na dolarové bankovky vydané před rokem 2000.

Spropitné je na těchto ostrovech běžné, ale samozřejmě záleží na Vás. Pokud chcete nechat peníze personálu za vzorný úklid, dejte jim je raději osobně, protože se nesmějí dotýkat osobních věcí hostů. Pokojské jistě potěší, když jim při odjezdu necháte na pokoji kosmetiku, kterou jste zcela nevyužili, oblečení či boty, hlavně dětské.

 

Nejčastěji navštěvovaným ostrovem Kapverd je menší ostrůvek Sal s plážemi vyhlášenými i u profesionálních surfařů. Kromě krásných písčitých pláží zde můžeme navštívit i místní městečka a rybářské vesničky. Nejznámější bude Santa Maria na jihu ostrova, můžete zde navštívit místní kavárničky, diskotéky i bary s nočním životem. Je zde nádherná osvětlená promenáda a také by jste neměli vynechat návštěvu diskotéky Pirata. Pohyb i ve večerních hodinách je bezpečný a nemusíte se obávat. Pláž v Santa Marii je specialisty považována ze jedno z nelepších míst pro windsurfing na světě.

 

Z přírodních úkazů je zajisté důležité vidět Buraconu či „magické oko“ nebo také „modrý diamat“ – pod všemi těmihle názvy můžete najít vyhlášenou chráněnou oblast.

 

Staré sklady soli, podle které také ostrov Sal dostal název najdete v Pedra de Lume. Sůl se zde těží doposud a má léčivé až zázračné účinky na kůži.

 

Po představení známějšího ostrova Sal se přesuneme na ostrov Boa Vista – tedy „krásný pohled“, tak jej vítali mořeplavci v dávných letech. Ten leží nejvýchodněji a je třetí největší ze souostroví. Ostrov se pyšní nejkrásnějšími plážemi. Pláž Santa Monica má více než 8 km krásného bělavého písku, který je naváty až z africké Sahary. Zde se dá opravdu hovořit o oáze klidu s pohodovými lidmi.  

Jak jsem již uvedla výše, jestli chcete za vysokými teplotami, je ideální měsíc záři. Teploty jsou zde nejvyšší a do stínu se s Vámi bude schovávat i ještěrka. I v těchto měsících počítejte s většími vlnami, které jsem poznala opravdu na vlastní kolena hned první den. Skákání ve vlnách bylo lepší než posilovna a mé bílé tělo natřené krémem s OF 20 se začalo okamžitě nekontrolovatělně „připékat“. 

 

    Vidíte toho pána u vlny v pravo??

 

Jako náčelník rudých Apačů jsem se raději vydala na poznání ostrova. Je zde malé městečko Rabil, kde najdete i místní letiště. Krásná pláž Santa Monika, nebo ztroskotaná španělská nákladní loď na mysu Santa Maria, která se stala téměř symbolem tohoto ostrova. Pokud si budete chtít půjčit auto, tak raději v případě, že trávíte dovolenou na Salu. Na Boa Vistě nám toto nebylo doporučeno delegátkou. Je zde spousta navátého písku a ten Vám občas může znesnadnit cestu – např. tím, že jí vůbec nenajdete. Jinak obecně potřebujete k půjčení auta platný řidičský průkaz z ČR a věk více než 21 let.

Místní Vás také mohou naučit tradiční kapverdský pokrm – Catchupa. Základem „kačupy“ je kukuřice a všechny možné druhy fazolí a pak, co dům dal. Čerstvá se jí jako polévka a další dny po zhoustnutí se podává smažená s vejci či klobásou.

Zapít catchupu můžete tradičním alkoholickým nápojem z cukrové třtiny grogue. Gurmáni možná ocení, mě však, při vší úctě, spíše trochu připomínal vodu do odstřikovačů. Národním pivem je Strela. To se zde pije se Spritem a  tento nápoj najdete pod názvem Panaché.

Nekonečné večerní procházky okolo Atlantického oceánu plně uspokojí romantické duše i ty, kdo chtějí tak trochu utéct od civilizace.  

 

Po vaší procházce zbudou ve písku jen otisky Vašich stop a pak možná i nějaké navíc

 

Ano i v tomto příspěvku se objeví zvířátka :-) Pro ty, kteří trochu zabojují se tří hodinovým posunem času jako já a v 9 hodin večer jim bude padat hlava u animačního programu a ráno ve 4 místního času budou jako rybičky, doporučuji vzít s sebou také balení keksů, to ocení Vaši noví ranní přátelé vrabčáci. Je jich tady spousta a rádi se s Vám spřátelí. Ti moji preferovali Müsli do ruky brusinkové, ale jistě nepohrdnou i jiným příchutím a značkám

    Áaaaaaaa ještě jeden místní pozér...

 

Jestliže jste milovníci zvířat a budete mít štěstí, možná také uvidíte ohrožený druh mořských želv, které zde připlouvají klást vejce. Těch se v žádném případě nedotýkejte, předejte zbytečným komplikacím, jsou totiž chráněny  Kapverdskou nadací pro záchranu želv.
 

Pokud  Vám bude ostrov malý, doporučuji za sebe i výlet na další z ostrovů – Fogo, kde se nachází dodnes činná sopka Pico de Fogo. Na jejím úpatí, v úrodné lávě se pěstuje káva a dají se zde  pořídit výborná vína, kupříkladu proslulá speciální odrůda Manecom, která se zde pěstuje. 

Rozloučením s tímto ostrovem opět jeden z mých dalších úžasných pobytů končí.

 

Nezbývá než  sbalit sošku želvičky na památku, výbornou kávu a … Olá!! Kapverdy.  

 

by lilly

Opět velmi rádi zveřejňujeme recenzi jednoho z našich klientů. Navštívil jak ostrov SAL , tak o rok později BOA VISTU. Moc za ni děkujeme...

Datum: 14.04.2014

Vložil: krokodyl2000

Titulek: Info Kapverdy - recenze pro další cestovatele

Dobrý den  Míšo,
udělal jsem si čas a sepsal soukromou recenzi dovolené na Kapverdách na ostrově Sal. Myšlenka byla taková, že to přece jen není zcela probádaná a známá lokalita a třeba máte klienty, kteří o Kapverdách uvažují a ocení bližší informace. Pokud tomu tak je, klidně jim je poskytněte, za tímto účelem byly napsány.

Celá dovolená se dá shrnout jedním slovem: DOPORUČUJEME. Celou recenzi si přečtěte ZDE.

 

Byli jste na Kapverdách a máte zajímavý tip? Podělte se o něj s námi.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek