Dovolená v Boccacciu aneb seznámení s Mallorcou

01.08.2014 01:46

Španělský ostrov Mallorca je součástí Baleárských ostrovů spolu s menší sestrou Menorcou, ostrovem Ibiza a Formentera. Ostrovy leží ve Středozemním moři a každý si zde může najít svůj typ vysněné dovolené. Mallorca nabízí vše, co můžete hledat - hory, úrodné nížiny i krásné pláže oceněné modrou vlajkou a azurové moře. Tak se pojďme seznámit s "Královnou Baleárských ostrovů".

My jsme se vydali na Mallorce do oblasti Alcudia na východě ostrova asi 60 km od letiště. Na letišti jsme šli s davem, podařilo se nám najít i správný autobus a dovolená mohla začít. Většina obyvatel žije v kosmopolitním hlavním městě ostrova - Pallma de Mallorca s nádhernou gotickou katedrálou La Seu - Katedrála světla. Ta stojí na místě původní muslimské měšity a na její několik století dlouhé výstavbě se podílel i slavný Antoni Gaudí. Jeho hlavní růžicové okno se skládá z barevných sklíček, kterých je více než 1200 ks a pohled na něj je uchvacující. Uvnitř můžete i fotit, ovšem bez blesku, což byla pro můj stařičký foťák "silná káva", takže mohu jen vřele doporučit osobní návštěvu všem, kdo Mallorcu navštíví. Katedrála je dominantou města a také nabízí ochlazení v horkých  letních dnech.

 

V hlavním měste se tedy můžete těšit na prohlídku zmíněné katedrály, návštěvu hradu Castell de Bellveder (Krásná vyhlídka) anebo arény, kde se konají nechvalně proslulé byčí zápasy.

 

Navštívili jsme krásné městečko Valldemosa, kde pobýval i skladatel Frederick Chopin spolu se spisovatelkou George Sandovou. Prošli jsme si uličky vysázené květinami a musím přiznat, že jsem zazáviděla místním hospodyňkám štěstí při pěstování květin.

Určitě stojí za shlédnutí a absolvování výlet po Mallorce, kdy se jede napříč ostrovem do městečka Solér. Cesta je sice místy jen pro opravdu silné žaludky, ale zážitek z ní a z adrenalinu při jejím překonání stojí za to. Ze Solér můžete dřevěným vláčkem dojet asi po hodině do přístavu Port de Solér. Po cestě za těmito scenériemi uvidíte klášter Lluc, kde se nachází Černá Madona - La Moreneta. Krásné přírodní scenérie nás provází v La Calobra.

 

Oblíbeným výletem je také návštěva Dračích jeskyní v Cuevas del Drach, které měly inspirovat Julese Verna k napsání románu Cesta do hlubin Země. Pro rodiny s dětmi je nedaleko Palmanovy zábavní park Marineland, který si užijí jak malí rekreanti, tak i jejich rodiče. Koná se zde show s delfíny a lachtany.

 

Tak a teď zpátky do Alcudie. Jde o krásné turistické letovisko, které mohu doporučit hlavně rodinám s dětmi. Celá oblast leží na jezeře. Komáři nás nenavštívili ani jednu noc, ale možná nebude od věci, vzít si s sebou repelent, i když i majitel hotelu tvrdil, že komáři zde nejsou. Pláž s bílým pískem je dlouhá 11 km a je téměř Karibského typu, s velmi pozvolným vstupem. Pozvolnější snad už ani nemůže být. Hotel Boccaccio má, oproti jiným hotelům, i bar na pláži. Zde si můžete čepovat limonády, vodu, sangrii, pivo či víno dosytosti. Odpoledne vám zde dovezou chutný oběd, takže se ani nemusíte vracet do hotelu. Historická část Alcudie patří mezi nejstarší na Mallorce, je možné absolvovat krásnou procházku do přístavu, kde stojí luxusní jachty a výletní lodě. Město je propojeno i s Palma de Mallorca autobusovou dopravou a i po Alcudii můžete využít busy, ale je to škoda, protože procházky po pláži nabízí nekonečnou romantiku. Ve městě je spousta obchůdků, kde si můžete nakoupit cokoliv, co by vám scházelo na dovolené. V případě, že se půjdete projít po městě, budou vám všude nabízet různé akce do místních restaurací. Zajisté doporučují dát si tradiční pokrm Paella a také výbornou Sangrii, které neodoláte až do konce pobytu.

 

 

Dovolená uplynula rychle, na poznání tohoto krásného ostrova je týden opravdu málo. Věřím ale, že na Mallorcu se určitě vrátím. Tak, teď už se jen neztratit na letišti a Adios Mallorca !!!

 

by Lilly

 

Máte zajímavé tipy na Mallorcu? Podělte se o ně s námi.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek