ZANZIBAR - Hakuna Matata

13.03.2014 23:13

Začalo to gulášovkou na letišti za 17 Kč v nonstop občerstvení v blízkosti terminálu 1 a pak přípravou na dlouhý let. Ten trvá na Zanzibar cca 8 hodin a byl přerušen a přepůlen pouze technickým mezipřistáním v Egyptské Hurghadě. Mezipřistání bylo v tomto případě příjemné, člověk se prošel a věděl, že půl cesty má za sebou.

My letěli na Zanzibar na Vánoce, utekli od předvánočního shonu z České republiky a přistáli na krásném zeleném ostrově, plném palem, koření a pohodových lidí, kteří mají na všechno čas. Takže posuňte si hodinky o 2 hodiny dopředu a připravte se relaxovat.

Slovo Zanzibar pochází z arabštiny. Z doby, kdy patřil arabským národům a znamená „Země černých“. Nemusíte se zde bát, tento ostrov je na africké podmínky  pro turisty bezpečný. Nejbližší pevnina je vzdálena pouhých 35 km. Bělostné pláže omývá průzračný Indický oceán s průměrnou teplotou 27 stupňů a tropické podnebí s teplotami nad 30 stupňů je v období zimy v České republice dočasným rájem na Zemi.

Měnou je tanzánský šilink, ale platit můžete v Euro i v dolarech. Připravte si rozhodně drobné na bakšišné. Malá rada - bakšišné v dolarech Vás tak bude stát méně než v EUR :-)
Zanzibar a Tanganjika patří k sobě jako sjednocené republiky a jsou známy pod samotným názvem Tanzánie. Očkování proti žluté zimnici není nutné, ale doporučuje se. Pouze v případě, kdy plánujete výlet na pevninu, třeba na Safari, tak při návratu na ostrov je očkování povinné.

Hlavní město Zanzibaru je Stone Town a je zapsáno na Seznamu světového dědictví organizace UNESCO. Ze Zanzibaru z Stone Town také pocházel jeden slavný zpěvák Farouk Bulhara, který by letos oslavil 68 let. Že nevíte o koho jde? Ani na samotném ostrově o něm není moc slyšet a nemá zde ani malé muzeum slávy. Jde o frontmana slavné britské skupiny Queen Fredieho Mercuryho. Důvodem, že zde není příliš opěvován je jeho otevřená homosexualita, což je v konzervativní islámské zemí stále nepřípustné téma.
Není to však jen procházka mezi křivolakými uličkami, nákup suvenýrů a zastávka u domu Fredieho. Určitě důležitým zastavením je také návštěva staré portugalské pevnosti, kde se konal v minulosti trh s otroky. Na památku této hrůzné doby zde jsou kamenné sochy otroků svázané řetězy, tak, jako tomu bylo v minulosti. Tohle místo určitě zasáhne každého, kdo jej navštíví.

Určitě nevynechejte výlet za kořením s ochutnávkou vynikajícího místního ovoce a možností dovést si domů pravý zanzibarský hřebíček, muškátový oříšek, skořici nebo výborný voňavý vanilkový lusk. Vidět můžete také obrovský strom s květy ylang ylang, který proslavila i Marilyn Monroe, když prohlásila, že spí pouze oblečená v Chanel No.5,  který při své výrobě tyto květy využívá. Nebo si nechejte namíchat tajemnou místní viagru z muškátového oříšku, recept Vám však nikdo neřekne. Krásná je také rezervace Jozani s opičkami guerézy červené, které jsou zvyklé na lidi a nechávají se v klidu vyfotit.

Jestliže budete utíkat před vánoční hektickou atmosférou z Česka, uvítají Vás v této zemi na hotelích koledy a vánoční stromečky ze všeho, ano, opravdu ze všeho viz. mé foto vedle článku.

Jakmile začnete fotit, přichází otázka zásuvek. Když máte koupenou přechodku (adaptér), můžete být úplně klidní. Nemáte, tak jako já? – pak musíte využít trochu hrubé síly a trpělivosti a Vaše foťáky a mobily se při vší dobré vůli snad částečně nabijí. Ale určitě přechodku doporučuji, do kufru se Vám určitě vejde. .

A kde se ubytovat? Pokud zvolíte hotely v severní části ostrova, můžete si být jistí, že avizované odlivy nebudou tak velké, jako v jiných oblastech. Zde najdete jeden z luxusnějších hotelů Diamonds La Gemma del Est, kde Vás budou hýčkat a kde se opravdu budete cítit jako v ráji.

Anebo pro nás cenově dostupnější Baobab. Hotel je sice jednodušší, ale za to to MOŘE !! To  z něj rázem udělá 5* luxusní resort.

Pokud Vám nevadí odlivy a seřídíte si hodinky dle recepce, kde je každý den uvedeno, kdy bude odliv a když příliv, můžete navštívit kterýkoliv z jiných hotelů. Můžu doporučit hotel Karafuu Resort. Karafuu  znamená v překladu ze svahilštiny hřebíček, který si můžete mj. také ze Zanzibaru přivést v podobě masážního oleje a připomínat si  tak Vaši dovolenou klidně celý rok. Nebo alespoň do té doby, pokud ho nevyužijete celý. Jedno nakrémování,  pleť je úžasná a vy voníte jako vánoční cukroví.
Koukněte na videa, kde spíte :-)

A když už jsme u toho jídla, to si  doporučuji  hlídat! :-)  Může se stát, že Vás  v noci na  pokoji navštíví  malý spolubydlící, který rozhodně nemá vyplněnou hotelovou kartu :-)  a sní Vám nachystané ovoce. Poznáte ho snadno – hlasitě pomlaskává a bude se na vás dívat těma nejkrásnějšíma očima. Pravděpodobně  mu za ten jeho kukuč stejně svoji porci banánu  rádi necháte. Právě jste se seznámili s baby bush.


Chcete-li doporučit jídlo,  tak určitě ryby. Jsem milovnicí ryb a ty tady dělají úžasné. Akorát,  když Vám nějaká bude chutnat tak, že neodoláte a zeptáte se, jestli je to lahodné jídlo opravdu ryba ,vždy ochotní a úslužní obyvatelé ze Zanzibaru Vám potvrdí, že ano. Ale to  Vám musí stačit. Protože druhá otázka – jaká je to ryba? – se shledala z ukázkou prstem a odpovědí – támhle z moře.


Tak tohle byla má malá ochutnávka exotiky. Určitě doporučuji  všem , kteří se chtějí  okoupat v moři teplejším než je voda ve vaně. Zúčastněte se a jeďte se podívat na výlet za korálem na ostrůvky, které se objeví jen při odlivu a pak zase zmizí v nenávratnu. Stejně tak jako poslední dny Vaší dovolené.
Ještě si nachystat poslední dolary na bakšišné pro usměvavého ebenového chlapce na letišti, když Vám rukou vypíše palubní lístky do letadla. A Jambo Zanzibar!!!

                                                                                                                                                                                                                    By lilly

Líbí se Vám náš příspěvek? Řekněte o něm Vašim známým !! Děkujeme, že si ho nenecháte jen pro sebe :-)

Podělte se s námi o Vaše osobní zkušenosti a vychytávky  ze Zanzíku. Budeme moc rádi. 

Přidejte se do diskuse

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek